Het klimaat van Portugal

Hoewel Portugal net als Spanje op het Iberische schiereiland ligt, heeft het toch een ander klimaat. Portugal is over het algemeen wat koeler dan Spanje vanwege het koelere zeewater van de Atlantische Oceaan. Het westen van het land heeft een zeeklimaat en het zuiden (de Algarve) een Middellandse zeeklimaat. Volgens het Köppensysteem heeft het hele land op het noordelijke gedeelte na een Mediterraan klimaat met warme droge zomers en het noorden een gematigd maritiem klimaat met koelere droge zomers.

Algarve

Hoewel de Algarve de populairste vakantiebestemming binnen Portugal is nog niet de gehele regio opgeslokt door het massatoerisme en zijn er zeker landinwaarts nog vrij veel authentieke dorpen en gehuchten te vinden. Het mediterrane klimaat wat hier heerst, voelt anders door de aanwezigheid van de Atlantische Oceaan, dit zorgt ervoor de de temperaturen wat aangenamer en milder aanvoelen. De Algarve heeft een gemiddelde van ongeveer 3000 zonuren per jaar wat één van de hoogste van Europa is.

Hitte

Gemiddeld wordt het in Portugal niet zo heet als bijvoorbeeld de omgeving van Sevilla in Spanje, maar ook hier kunnen uitschieters richting de 40 graden voorkomen. Vooral het binnenland en het oostelijke deel van de Algarve kunnen in juli en augustus te maken krijgen met hoge temperaturen van 35 tot 40 graden. Langs de kust is de hitte over het algemeen relatief goed te verdragen. Zelfs als het heel erg warm is zorgt de vrij lage relatieve luchtvochtigheid ervoor dat het niet te benauwd wordt.

Neerslag

In de zomermaanden valt er in heel Portugal vrij weinig neerslag. Met enkele tientallen millimeters gemiddeld per maand heb je het dan al snel gehad. Vooral in de Algarve is de totale hoeveelheid neerslag in de zomermaanden erg laag.
Op jaarbasis valt er in sommige streken in Portugal vrij veel neerslag. Het gebied rondom de Estrela berg is goed voor zo’n 2500 millimeter per jaar, het noordelijke berggebied krijgt zo’n tweeduizend millimeter te verwerken. Langs de kust wordt het van noord naar zuid steeds droger. Porto is goed voor ruim 1200 mm per jaar, Lissabon een kleine 800 mm en in de Algarve noteert men gemiddeld rond de 500 millimeter op jaarbasis.

Winters

De winters zijn mild, zeker langs de kustgebieden. In de Algarve valt geen sneeuw in de winter en ligt de temperatuur overdag vaak rond aangename lenteachtige temperaturen van zo’n 15 tot 18 graden. Geen bikini-weer, maar wel aangenaam. Hoe noordelijker en hoger je gaat, hoe minder aangenaam de winters worden. In de bergen is sneeuwval geen vreemd verschijnsel en kan vorst ook voorkomen. Regen komt in de periode oktober tot en met april vrij veel voor, zeker in de bergen.

Bron: http://www.klimaatinfo.nl/portugal/

Klimaat

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Relatieve vochtigheid 82 76 74 71 76 64 66 66 74 77 77 82
Zonuren 5 7 8 9 10 12 12 11 9 7 6 5
Neerslag (mm) 80 58 44 39 50 12 2 0 18 63 97 90
Neerslagdagen 11 5 8 10 9 0 0 1 5 9 9 10