Wandelen

De Algarve is zeer veelzijdig. Voor wandelaars en vogelaars. Quinta Corcunda is voor beiden een geweldige uitvalsbasis. De beste periode voor wandelen is het najaar en voorjaar. De zomers zijn daarvoor eigenlijk te warm. Er is een grote variatie van landschappen. De Oost-Algarve, ook wel de zand-Algarve genoemd, met de zoutpannen, de lagunes, wandelen in het achterland, de prachtige eilanden voor de kust of het gebied rond Foz de Odeleite en last but not least de beroemde Ria Formosa. En de West-Algarve, ook wel de rots-Algarve genoemd, is met al haar kliffen en het gebied rond Monchique ook prachtig. Ook rond de quinta kunt u ook terecht voor een heerlijke wandeling.

De ANWB heeft een speciale wandelroutegids voor de Algarve uitgegeven. Zo ook ‘Uitgeverij op Lemen Voeten’. Vaak wandelen gasten ook via de GPS of via speciale stafkaarten van de Algarve.

http://www.wandeleninportugal.info/

En op de app ‘Windy maps’ staan allerlei wandelingen in de buurt van de quinta!

Vogels spotten

In de Algarve, kun je in principe het hele jaar door vogels kijken. Voornamelijk in de zoutpannen en lagunes en moerassen aan de kust bij Fuseta, Tavira, Castro Marim en het Ria Formosa natuurpark. Eigenlijk is de hele Algarvekust een aaneenschakeling van topgebieden om ze te observeren. Maar vooral de nazomer, najaar en voorjaar zijn daarvoor extra geschikt. Zeer beroemd in de Algarve is de zeldzame, tropisch uitziende purperkoet. Te zien in Quinta de Lago. Direct rondom de quinta vindt u ook diverse vogels. Onder meer de slagenarend, de hop, Wielewalen, steenuiltjes, zwartkopjes enz.

Veel vogelsoorten zijn standvogels en gaan niet weg in de nazomer, maar ze zijn wel stiller en vallen dan minder op. Zuid-Portugal raakt dan echter vol met trekvogels en zwervende vogels uit Spanje. Je kunt er vele trekkende roofvogels zien, vooral slangenarenden maar ook de havikarend, dwergarend en vale gieren. Waarnemingen van rondzwervende grijze wouwen en keizerarenden maken een dag helemaal compleet. De beste plekken hiervoor zijn de Serra de Monchique en Sagres schiereiland. De laatste plek is ook heel goed voor de trek van kleine zangvogels. Het is een uitgestrekt open en grazig gebied waar de kleine trap niet moeilijk te vinden is. Raaf, zwarte spreeuw, tapuit, kuifleeuwerik, Thekla leeuwerik en Alpenkraai kun je hier gemakkelijk zien.

De eerder genoemde lagunes, de Ria Formosa estuarium en vooral de zoutpannen krijgen bezoek van groepen flamingo’s, vele ooievaars en lepelaars die op trek zijn. In augustus begint het al maar september is de topmaand voor de vogeltrek hier. Naast de al eerder genoemde plaatsen kun je bij de Laguna Salgados heel goed trekkende regenwulpen en strandlopers zien, naast witkopeend en knobbelmeerkoet.

Hoewel de zee bij de Algarve – de Atlantische Oceaan – nog koud is, warmt het land in het voorjaar snel op. Waar de rotsige kust onderbroken wordt door duinen vinden we lagunes , omzoomd door strandjes en rietkragen. De lucht is er vol vogelzang, zingend in golvende vluchten boven riet en biezen geven de graszangers hun territoria aan. In het water speuren steltkluten en kleine zilverreigers naar visjes en schaaldieren. Strandplevieren maken hun nesten op kale zandvlakten, grielen staan doodstil tussen de schaarse vegetatie. De hop hoor je voortdurend roepen. De mooiste plekken in de Algarve om dit allemaal te zien zijn de Ria Formosa en de Castro Marim moerassen.

Meer in het binnenland is het landschap vaak idyllisch. Het hele gebied is de moeite waard, maar bijzondere plekken hier zijn onder meer Serra do Caldeirão en Foz de Odeleite, waar je ook de Oehoe kunt vinden. Langs smalle weggetjes zie je roodkopklauwier, de zuidelijke vorm van de klapekster, cirlgors, grijze gors, orpheusgrasmus, Provençaalse grasmus, baardgrasmus, vooral kleine zwartkop, blauwe ekster en blauwe rotslijster. Bijeneters zijn nooit ver. Als je ze niet ergens ziet hoor je wel hun kenmerkende roep. Overal roodstuitzwaluwen tussen de boeren- en huiszwaluwen, slangenarend en dwergarend en met een beetje geluk af en toe een havikarend.

Interessante websites
www.world-birds.com/vogels/a/portugal
www.vogelwachtuden.nl

 

Onze gasten, Jan Nieuwland en Saskia en fervente wandelaars komen al een paar jaar wandelen in de Algarve. Onderstaand hun verhaal en tips:

Een aantal maal is gevraagd : waar kan ik al die wandelroutes vinden die er te wandelen zijn in de Algarve en in het bijzonder : de Oost Algarve….

Je zou denken dat het portugese verkeersburo of vvv gewoon 1 site heeft waar je alles op kan vinden… helaas dat is (nog) niet het geval. Wel zie je dat wandelen en natuur beleving enorm in de lift zit. En het aantal sites en wandelingen neemt dan ook in een rap tempo toe. De lokale gemeenten zijn ook aktief en je ziet dan ook steeds meer wandelingen per gemeente. Soms sluiten die mooi aan en loop je zelfs een stukje GR of Algarviana. Er is ondertussen een enorme keuze.

Wij wandelen zelf met een speciale wandel Garmin GPS. Daar zitten enorme voordelen aan : je raakt niet zoek en als een wandelbordje weg is of een geel/witte/rode streep verdwenen is dan komt het toch nog goed… een aanrader en werkelijk goede investering als je veel wandelt. Het kost even wat inleertijd maar daarna wil je echt niks anders. Het is daadwerkelijk anders als wandelen met googlemaps op je telefoon !

De Algarve is niet plat. Er is nivoverschil. Soms behoorlijk stijl, maar nooit echte bergen of gevaarlijke paadjes zoals bv in de pyreneën of zo. Afhankelijk van de regenval kom je wel zo nu en dan een stroompje tegen en als je pech hebt dan zijn er geen stapstenen en moet je er doorheen. Tip : neem een klein lichtgewicht handoekje mee. (Decathlon) overal liggen losse keitjes en steentjes. Stevige en bijvoorkeur hoge wandelschoenen is aanbevolen je wilt echt niet in de middle of nowhere zwikken. Vergeet slippertjes of gympen.
Wij lopen zelf met en adviseren een wandelstok. Maar qua terrein kan het prima zonder maar stap je net op een steentje of je moet stijl naar beneden…
Veel wandelingen gaan door de natuur. Soms op een 1mans paadje of soms is een pad al lange tijd minder belopen. Gaspeldoorn, braam en andere struiken met doornen zijn overal. Soms een beetje brandnetel. Wij liepen met lange wandelbroek. En in korte broek als we wisten dat het terrein het toe liet.

Neem niet zonder meer aan dat je onderweg wat kunt eten of drinken. En neem een rugzak mee met lunch maar zeker met extra water. Het kan – ook in de winter ! – behoorlijk warm zijn in de barrocal en serra. Kijk goed naar het weer. Meestal super maar als het gaat regenen en je zit boven in de serra dan gaat het behoorlijk te keer. Een poncho is dan echt geen luxe want schuilen is geen optie ! Er valt gewoon niks te schuilen… er is een verschil tussen kust en serra. Qua temperatuur en qua bewolking en wind. Neem gewoon altijd een fleece mee. In de warme zomer maanden is het wandelen in de Algarve wellicht geen goed idee. Tenzij je van serieuse sport houdt en ervaring hebt. Winter, voorjaar en najaar zijn de beste periodes. Wij geven de voorkeur aan de winter met soms al temperaturen van ruim boven de 18C ! En als je dan stijgend gaat dan wordt het dus toch echt al zweten. Een hoed/pet en zonnebrand crème is een must want je verbrandt echt wel in de winter.

Overal waar plassen liggen en het vochtig is proberen bijen en wespen water te drinken. De beestjes zijn redelijk tam, maar je staat er zo op en soms raken ze verschrikt en zoemen ze om je heen. Een tube antihistamine creme tegen steken is wellicht handig.

Neem mee terug wat je mee hebt genomen. Gooi geen afval weg in de natuur ook geen bananenschillen en sinasappelschillen. En al helemaal geen plastic… jammer genoeg kom je zo nu en dan – gelukkig beperkt – toch plastic flesjes tegen. Jammer.

En dan nu de wandelingen….

https://www.wandeleninportugal.info/oost-algarve-wandelrou…/

https://www.bol.com/…/rother-wandelgids-a…/9200000086817427/

https://andrewolff.nl/FotoSerie/Algarve/

https://www.wiportugal.org/WanderAlgarveAlleEN.html

http://fcmportugal.com/Percursos.aspx

http://wandelenalgarve.com/wandelingen.html

http://www.viaalgarviana.org/index.php/the-track/?lang=en

https://peandando.wordpress.com/percursos-pedestres-no-alg…/

https://www.dezwerver.nl/…/wandelgids-voetwijzer-algarve-2…/

https://www.wikiloc.com/wikiloc/find.do…

En… ga gewoon naar de lokale vvv. Bijvoorbeeld die in Sao Bras de Alportel. Die hebben een prachtig wandelboek zelfs in het Nederlands ! en gratis ?

Groet !

Saskia & Jan