Wandelen

De Algarve is zeer veelzijdig. Voor wandelaars en vogelaars. Quinta Corcunda is voor beiden een geweldige uitvalsbasis. De beste periode voor wandelen is het najaar en voorjaar. De zomers zijn daarvoor eigenlijk te warm. Er is een grote variatie van landschappen. De Oost-Algarve, ook wel de zand-Algarve genoemd, met de zoutpannen, de lagunes, wandelen in het achterland, de prachtige eilanden voor de kust of het gebied rond Foz de Odeleite en last but not least de beroemde Ria Formosa. En de West-Algarve, ook wel de rots-Algarve genoemd, is met al haar kliffen en het gebied rond Monchique ook prachtig. Ook rond de quinta kunt u ook terecht voor een heerlijke wandeling.

De ANWB heeft een speciale wandelroutegids voor de Algarve uitgegeven. Zo ook ‘Uitgeverij op Lemen Voeten’. Vaak wandelen gasten ook via de GPS of via speciale stafkaarten van de Algarve.

http://www.wandeleninportugal.info/

Vogels spotten

In de Algarve, kun je in principe het hele jaar door vogels kijken. Voornamelijk in de zoutpannen en lagunes en moerassen aan de kust bij Fuseta, Tavira, Castro Marim en het Ria Formosa natuurpark. Eigenlijk is de hele Algarvekust een aaneenschakeling van topgebieden om ze te observeren. Maar vooral de nazomer, najaar en voorjaar zijn daarvoor extra geschikt. Zeer beroemd in de Algarve is de zeldzame, tropisch uitziende purperkoet. Te zien in Quinta de Lago. Direct rondom de quinta vindt u ook diverse vogels. Onder meer de slagenarend, de hop, Wielewalen, steenuiltjes, zwartkopjes enz.

Veel vogelsoorten zijn standvogels en gaan niet weg in de nazomer, maar ze zijn wel stiller en vallen dan minder op. Zuid-Portugal raakt dan echter vol met trekvogels en zwervende vogels uit Spanje. Je kunt er vele trekkende roofvogels zien, vooral slangenarenden maar ook de havikarend, dwergarend en vale gieren. Waarnemingen van rondzwervende grijze wouwen en keizerarenden maken een dag helemaal compleet. De beste plekken hiervoor zijn de Serra de Monchique en Sagres schiereiland. De laatste plek is ook heel goed voor de trek van kleine zangvogels. Het is een uitgestrekt open en grazig gebied waar de kleine trap niet moeilijk te vinden is. Raaf, zwarte spreeuw, tapuit, kuifleeuwerik, Thekla leeuwerik en Alpenkraai kun je hier gemakkelijk zien.

De eerder genoemde lagunes, de Ria Formosa estuarium en vooral de zoutpannen krijgen bezoek van groepen flamingo’s, vele ooievaars en lepelaars die op trek zijn. In augustus begint het al maar september is de topmaand voor de vogeltrek hier. Naast de al eerder genoemde plaatsen kun je bij de Laguna Salgados heel goed trekkende regenwulpen en strandlopers zien, naast witkopeend en knobbelmeerkoet.

Hoewel de zee bij de Algarve – de Atlantische Oceaan – nog koud is, warmt het land in het voorjaar snel op. Waar de rotsige kust onderbroken wordt door duinen vinden we lagunes , omzoomd door strandjes en rietkragen. De lucht is er vol vogelzang, zingend in golvende vluchten boven riet en biezen geven de graszangers hun territoria aan. In het water speuren steltkluten en kleine zilverreigers naar visjes en schaaldieren. Strandplevieren maken hun nesten op kale zandvlakten, grielen staan doodstil tussen de schaarse vegetatie. De hop hoor je voortdurend roepen. De mooiste plekken in de Algarve om dit allemaal te zien zijn de Ria Formosa en de Castro Marim moerassen.

Meer in het binnenland is het landschap vaak idyllisch. Het hele gebied is de moeite waard, maar bijzondere plekken hier zijn onder meer Serra do Caldeirão en Foz de Odeleite, waar je ook de Oehoe kunt vinden. Langs smalle weggetjes zie je roodkopklauwier, de zuidelijke vorm van de klapekster, cirlgors, grijze gors, orpheusgrasmus, Provençaalse grasmus, baardgrasmus, vooral kleine zwartkop, blauwe ekster en blauwe rotslijster. Bijeneters zijn nooit ver. Als je ze niet ergens ziet hoor je wel hun kenmerkende roep. Overal roodstuitzwaluwen tussen de boeren- en huiszwaluwen, slangenarend en dwergarend en met een beetje geluk af en toe een havikarend.

Interessante websites
www.world-birds.com/vogels/a/portugal
www.vogelwachtuden.nl